PCBS Het Mozaïek

Basisschoolkinderen leven zich uit in natuurgebied

KINDEREN IN DE WEER MET BOMEN.
KINDEREN IN DE WEER MET BOMEN.

Hollandscheveld 96 schoolkinderen van de basisscholen Het Mozaïek en de Oostenbrink uit Hollandscheveld stonden woensdagmorgen te trappelen om de handen uit de mouwen te steken op de provinciale editie van de Nationale Boomfeestdag. Het thema van dit jaar is ‘(met) Bomen Werken’. Voor de schoolkinderen stonden vijf activiteiten op het programma: boompjes planten, broodjes bakken, natuurkwartetten, boomstammen zagen en het meebouwen aan een insectenhotel. Vooral het zelf bomen planten was een succes. Een meisje riep na het bomen planten: ‘Wow, dit was leuk. Ik wil later bomendokter worden.’ Opvallend was ook dat enkele kinderen zich kritisch toonden en bijvoorbeeld wilden weten waarom er ook best veel bomen worden gekapt.100.00 kinderen planten bomen

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomfeestdag gehouden in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Vanaf 1980 is het Landelijk Comité Boomfeestdag doorgegaan als Stichting Nationale Boomfeestdag. Anno 2022 worden er jaarlijks door ruim 100.000 kinderen bomen geplant.

Als locatie is gekozen voor natuurgebied Schoonhoven in Hollandscheveld. Dit natuurgebied is in 2015 door de gemeente Hoogeveen overgedragen aan Het Drentse Landschap.

Fenna Blauw, al 25 jaar als vrijwilligster actief voor de Provinciale Boomfeestdag, kreeg uit handen van Bert Hummelen een grote bos bloemen. Niet alleen omdat deze editie haar laatste Boomfeestdag is, maar ook symbolisch voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de Provinciale Boomfeestdag.